Hjemmelavet æbletærte er en klassisk dessertopskrift, der er specielt perfekt til efteråret. Men hvem ville ikke elske en stykke æbletærte når som helst på året?

Endnu en gang nostalgi fra de neonfarvede 80’ere, hvor min farmor hvert år i forbindelse med efterårsferien diskede op med denne fantastiske æbletærte. Jeg husker at vi altid fik rester med hjem og at den dagen efter var endnu bedre. Der blev leget med My Little Pony i stuen mens mine forældres spolebåndoptager leverede baggrundsmusikken med Dolly Parton albummet Harvest…First Gathering.

Play a song for me AppleJack

Jeg elsker denne æbletærte der har en dejlig smør bund og et fyld af de lækreste kanel dryssede æbler. Det som gør Farmors æbletærte til noget helt specielt er at der er marcipan i den, det giver en hel fantastisk nøddeagtig smag. Den er et stort hit i min familie og den er stadigt et fast indslag i efterårsferien.

Ingredienser dej – til æbletærte

  • 125 g smør
  • 125 g mel
  • 25 g flormelis
  • Korn fra 1 stang vanilje

Ingredienser marcipanmasse

  • 75 g smør
  • 75 g marcipan
  • 75 g sukker
  • 3 æg
  • 1 spsk. mel

Ingredienser fyld – til æbletærte

  • 2 tsk. kanel
  • 1/2 dl smuttede fint hakket mandler
  • 3-4 æbler

Instruktion dej

  1. Smelt smør
  2. Bland mel, vanilje og flormelis sammen med smør.
  3. Rul dejen ud så den passer i en smurt tærteform (diameter 18 cm)
  4. Sæt tærteform med dej i køleskabet i 1 time

Instruktion marcipanmasse

  1. Smelt smør
  2. Pisk æg, mel, marcipan, sukker sammen med smørret, til det har en jævn konsistens. 

Instruktion æbletærte

  1. Tænd ovnen på 200 grader
  2. Tag tærteformen ud af køleskabet og kom marcipanmassen i og drys med kanel.
  3. Skær æblerne i tynde både og fordel dem oven på marcipanmassen
  4. Drys de hakkede mandler ud over tærten
  5. Bag tærten i 45 minutter

Æbletærten kan fryses i op til tre måneder. 

Den smager bedst lun og kan serveres med vaniljeis eller med creme fraiche på toppen.