Sådan får du råd til alle julegaverne

Væk med jule-økonomi stress

Julen er for mange en stresset tid, og en tid som mange stiller helt urimelig krav til.  Nu skal vi dæleme have det hyggeligt sammen. Der skal bages. Vi vil have en hvid jul. De perfekte gaver skal købes. Vi skal lave pakkekalendere. Der skal julepyntes og gøres rent. Der skal forberedes mad. Og listen fortsætter…

Der findes nok lige så mange gode og velmenende råd til, hvordan vi bedst kommer gennem julen med både pengepung og det personlige overskud intakt, som der findes opskrifter på, hvordan den perfekte jul skal se ud.

Jeg vil gerne dele mine erfaringer om, hvordan man kan bevare julestemningen hele december gennem og bare nyde den hyggelige tid. Det handler om planlægning, for julen kommer jo hvert år, og det burde ikke komme bag på dig.

Julen som budgetpost

Hvordan får man råd til alle julegaverne, uden at de efterfølgende fire måneders budget skal lide under det?

Spar op løbende over året, både til julegaver og julemad, så du ikke står med en hævekonto i minus den 10. december. Så behøver du ikke tænke over økonomien, og du får bedre overskud til at hygge dig med familie og venner.

Du har nok en ide om, hvem du gerne vil give julegaver hvert år, da der nok er et vist mønster i det. Så start med at lave en liste over alle de personer, du gerne vil give en julegave, og tilføj to tomme pladser (for der dukker altid nogle ekstra op).

Da min mand og jeg lavede denne øvelse, kom vi frem til, at vi har 16 julegaver hver år (og tilsvarende antal fødselsdagsgaver). Vi tænkte lidt på, hvad en gave kan være for at komme frem til en pris pr. gave. Det kommer jo helt an på, hvordan ens økonomi ser ud, og hvad man anser for at være en gave, før man kan fastsætte en grundpris for gaverne.

Vi lavede denne øvelse, da vi begge var studerende, og vi fandt frem til at 200 kr. pr gave var, hvad vi syntes var rimelig. Der skal jo også være råd til mad i december måned,  og derfor lagde vi julegaver og fødselsdagsgaver ind som en post i vores budget. Dermed sparer vi op til gaverne over 12 måneder. Det betyder, at vi hver måned sparer 266 kr. op til at kunne betale julegaver i december. Noget mere overkommeligt end at skulle punge 3200 kr. ud af december måneds løn.

Kuvertpris for juleaften

Det er jo ikke kun julegaverne, som tager på pengepungen. Det er også indkøbene af mad til juleaften og juledagene. For mange er dette en del mere mad end normalt, når hele familien kommer på besøg.

For nyligt lavede min mand og jeg et overslag på, hvor meget det koster per person den 24. december med mad (morgenmad, frokost, eftermiddagskaffe, aftensmad og aftenskaffe). Vi blev meget overraskede over at se prisen på godt 325 kr. per person. Så fra 2017 kommer der helt sikkert en post til julemad på vores budget.

En anden tanke, som blev affødt af dette madregnstykke, var at huske på, at det er jo ikke kun er for dig at julemiddagen er en dyr omend hyggelig fornøjelse. Det er den også for dem, du fejrer jul med. Så næste gang du tager hjem til forældrene eller vennerne og holder jul, overvej om det vil være en velkommen gestus at give et økonomisk bidrag til julemaden.