Nu er det RIGTIGT jul

Jul og traditioner

Julen, hjerternes tid, er ofte også en tid, hvor mange mennesker går med følelserne helt uden på tøjet. En tid, hvor det for nogen er alt eller intet, og der ikke skal så meget til før følelsen af en ødelagt jul kommer frem.

En ting, jeg har tænkt meget over, er, hvorfor mange har en tendens til at bygge forventningerne om juleaften så skyhøje op, at det næsten er umuligt at komme helskindet gennem til den anden side, uden at nogen syntes de manglede noget.

Jeg skal være den første til at indrømme, at da jeg skulle holde jul hos min mands familie for første gang, havde jeg virkelig følelsen af, at dette nok ikke ville blive en rigtig jul. For de gjorde jo ikke tingene som hos mine egne forældre. Det var svært at slippe 22 års juletraditioner og være åben for nye.

Efterhånden som jeg er blevet ældre, er jeg kommet frem til, at jeg stadig går op i juletraditioner. Men i forhold til julen i mit barndomshjem er der nu tale om highlights fra alle de mange traditioner.

Jeg prøvede for nogle år siden at lave en liste over de ting, jeg ville have svært ved at undvære i julemåneden og i juledagene.

  • Juledekoration til kalenderlys. Dette var den første juletradition, min mand og jeg skabte sammen. Hvert år inden den 1. december går vi skoven og finder ting, vi kan komme på vores juledekoration. Det var specielt morsomt det år, hvor vi var taget til Marienlund i Aarhus, og det eneste vi fandt var strandskaller og tang. Ville ønske jeg havde et billede af denne meget maritime juledekoration.
  • Clementiner eller Mandariner. Jeg kunne ikke forestille mig vores stuebord uden en skål af disse fantastiske frugter, som på magisk vis fylder resten af lejligheden med duften af jul.
  • Børnenes U-landskalender. Dette er en af de traditioner, som stammer fra min barndomsjul. Selv om vi ikke nødvendigvis får set så mange af afsnittene af DRs julekalender hvert år, og ofte også glemmer at åbne lågerne på julekalenderen, ja så køber min mand og jeg hvert år U-landskalenderen. Det er vores måde at støtte en god sag i december, hvor det jo også er vigtigt at tænkte på andre.
  • Brunkager. Jeg er ikke den store kagespiser, men jeg elsker at bage. Brunkager er for mig den ultimative juleduftsspreder. Så jeg forsøger hvert år at bage en omgang. For at holde den barnlige juleglæde ved lige bruger min mand og jeg gamle udstiksforme, som har fulgt os fra vi var børn.
  • Julemusik. Jeg elsker julemusik, og for nogle år siden fandt jeg Radio Softs Juleradio, der hvert år går i luften i slutningen af november.
  • Julemad. Brunede kartofler, and og ris a la mande er mine personlige favoritter blandt juleaftens menu. Så dem ville jeg bestemt have svært ved at gå glip af.
  • Disneys Juleshow. Så længe jeg kan huske har jeg set denne animationsfilmskavalkade sammen med min familie juleaftensdag kl. 16:00. Dette er nok en af de traditioner, som jeg vil have sværest ved at skulle undvære. Jeg ville bytte min julemad til enhver tid for Disneys Juleshow. Jeg tror, vi alle har en eller flere ting, som gør vi mener, det kan blive en “rigtig jul”. Disneys Juleshow er mit element af “den rigtige jul”.