Når de nye 0.klasses elever starter i skole er der mange ting som pludseligt bliver spændende. En af disse ting er mødet med de farvestålende Pokémon kort i SFO’en. Der er rigtigt mange af de danske SFO’er som har specielle dage afsat i netop Pokémon kort. Men hvad er det lige med de Pokémon kort og hvorfor er de så populære? Læs med her og lær noget mere om Pokémon kort for begyndere.

Pokémon boosterpacks
Pokémon boosterpacks – en pakke koster 50 kr og indenholder 10 kort

Glæden ved at samle

Vi har alle på et eller andet tidspunkt som børn samlet på noget om det har været fodboldkort, klistermærker eller noget helt andet; så kender vi alle til glæden. Det handler om at være del af et fællesskab som har samme interesse som en selv. Det er præcist det samme med Pokémon kort for nok 40 % af de nye 0. klasses elever. Personligt syntes jeg det er vigtigt at lære at være med i et fællesskab baseret på fælles interesser.

Da min søn kom hjem og snakkede om Pokémon kort, var jeg helt på bar bund. Derfor besluttede jeg at sætte mig lidt ind i dette univers, for at kunne dele denne nye interesse med ham.

Pokémon kort for begyndere – hvor starter man?

Pokémon kort kan købes mange steder alt fra Føtex til legetøjsbutikker. Pokémon kort er ikke en billig ting, så jeg vil anbefale først at finde ud af om der er tale om en “dille” hos ens barn først. En god måde er at finde en forhandler som eks Matraws, der sælger blandede kort pakker hvor man kan købe 100 kort for omkring 130 kr. Disse kortpakker er ægte Pokémon kort, som er brugte, men er glimmerende til at junior kan testkøre sin nye hobby.

Skulle det vise sig at det bliver ved med at være spændende, kan man så overveje at købe nogle af de såkaldte boosterpacks. Det som er ved boosterpacks er at man ved ikke hvilke kort som er i pakkerne, men der er 10 Pokémon kort i en pakke som koster omkring 50 kr. Det er lidt lige som lotto måske er man heldigt og finder et sjældent kort. Den smarte løsning i forhold til boosterpacks er at købe hvad man kalder for et display. Det en box med 36 boosterpacks der koster omkring 1000 kr. Det smarte ved at købe et display er at, man sparer godt 20 kr pr boosterpack og man kan dele pakkerne ud over året.

Skal vi bytte?

pokemon tranier kort
Gem trainer-kort, kode-kort og energy-kort til senere

Den gode SFO har lavet nogle bytteregler for børnene så de kan navigere i denne nye hobby. Men der er også mange steder hvor der ikke er nogen, som styrer slagets gang. Det kan virke lidt som det vilde vesten. Men for at man som voksen kan hjælpe sit barn med at få mest ud af sin nye samling af Pokémon kort og lære at lave gode og retfærdige byt i SFO. Ja, så bliver man nødt til at sætte sig lidt ind i det. For hvad er et godt bytte for begge uden at nogen føler sig snydt? Det behøver ikke at være kompliceret regler, men det kan være svært at navigere uden dem.

Typer af Pokémon kort

Starten er at lære at kende forskel på de forskellige typer af Pokémon kort. Når man åbner en boosterpack vil der være fire forskellige typer af kort i pakken: kort med en Pokémon på, trainer-kort, energy-kort og kode-kort til online spil. I begyndelsen er de fleste børn ligeglade med både trainer-kort, energy kort og kode-kort. Det er dog vigtigt at gemme disse, da de er vigtige skulle man have lyst til at lære at spille Pokémon kort på et senere tidspunkt.

Sådan afkoder du et Pokémon kort

afkode pokemon kort

Pokémon findes i forskellige energy typer der er angivet ved farven på kortet. Pokémon er nogle væsner som man som Pokémon træner (dit barn) samler og træner til at blive bedre Pokémon. En Pokémon kan have flere udviklingsstadier som kaldes for basic, stage 1 og stage 2. Det er forskelligt hvor mange udviklingsstadier en Pokémon har men heldigvis kan man altid søge det frem på Google. På et Pokémon kort kan man se hvilket stadie den har og hvad den er udviklet fra. På kortet står mange forskellige informationer, man kan bruge i forbindelse med et byt.

Jeg vil anbefale man råder sit barn til at bytte efter sjældenhedssymbolet. Så en cirkel for en cirkel, en ruder for en ruder og en stjerne for en stjerne. På den måde ender junior ikke med at få byttet et meget sjældent kort som er svært at trække ud af en booster pack, for et kort der er almindeligt.

Pokemon symboler

VMAX og glimmer kort

Nogle Pokémon kort kalder børnene for glimmer-kort, disse kaldes også for holo eller reverse-holo kort De er lette at spotte da der er “glimmer” folie på dem. Jeg vil anbefale at man også bytter lige over her, så glimmer for glimmer.

Pokemon holo reverse holo Kom godt i gang med Pokémon kort - for begyndere

De seje Pokémon kort – for begyndere

På toppen af listen over hvad de små kalder for seje kort er de såkaldte GX, EX, V, VMAX og VSTAR eller Rainbow kort. De er alle sammen er Pokémon med høje HP og alle er sjældne kort, der er svære at trække ud af en boosterpack. Igen anbefaler jeg at man bytter lige over så GX kort for GX kort og V kort for V kort osv.

Pokemon ex kort

Pokémon kort – for begyndere – Tjek et korts værdi

Når det kommer til disse mere sjældne kort vil jeg anbefale man som forældre lige tjekker kortets værdi med den app som Dragon Shield har lavet. Den er super let at bruge da man bare kan skanne kortet og så finder appen det selv. Det er så ærgerligt at få puttet et kort med en værdi på over 100 kr ned i skoletasken.

Pokemon app Kom godt i gang med Pokémon kort - for begyndere

Opbevaring af Pokémon-kort

Der er ikke noget mere træls end en skoletaske fyldt med løse Pokémon kort, det er ikke sjovt når der skal vises nye byttekort frem. Der findes mange typer af mapper og æsker (deck box) til at organisere og opbevare samlekort i. Jeg har testet en del forskellige ting sammen med min søn, før vi endelig fandt en løsning som virkede for ham. Min søn bruger to forskellige størrelser af samlemapper A4 og A5. I A4 mapperne har han sin samling af Pokémon kort også bruger han en A5 størrelse til at have med frem og tilbage til skole med hans byttekort i. De mapper som vi bruger kaldes for side-loading, hvilket betyder man sætter kortene ind i de små lommer fra siden. Dette har den fordel at kortene ikke falder ud, selvom man kommer til at holde mappen på hovedet.

Der er mange forskellige producenter af samlemapper at vælge i mellem. Jeg har gode erfaringer med mapperne fra UltraPro og Gamegenic. UltraPro mapperne kan fåes med Pokémon motiver på og i A4 (UltraPro 9-Pocket PRO-Binder) mapperne er der plads til 360 kort. Gamegenic laver nogle fine ensfarvet mapper og deres A5 (prime album 8-pocket) mapper med plads til 160 kort er perfekte som mappe til byttekort. De er holdbare og kan holde til livet i en skoletaske.

Pokemon mapper
Den blå mappe med Lucario er A4 størrelse fra UltraPro og den røde er i A5 størrelse fra Gamegenic

Vild med Pokémon?

Skulle det ske at junior og måske resten af familien syntes at Pokémon kort er spændende. Så kan du overveje om I skulle lære at spille spillet. Her vil jeg anbefale at I finder Pokémon Battle Academy spillet, som indenholder alt hvad i skal bruge.

Nu tænker du sikkert hvad med alle de Pokémon kort som junior allerede har kan de ikke bruges? Jo, det kan de men det kræver viden om hvordan man selv bygger et Pokémon deck op. Deck består af en bestemt sammensætning af Pokémon kort. Dette ville jeg anbefale I venter med til I har forståelse for hvordan spilmekanikken er. Når I så er blevet garvet Pokémon spillere kan I så begynder at bygge jeres egne deck op. Der findes et hav af tutorials på YouTube som meget fint forklarer dette, men dette er efter min mening niveau 3 i Pokémon kort eventyret.

Pokemon battle academy Kom godt i gang med Pokémon kort - for begyndere
Battle Academy er den bedste måde at lære at spille Pokémon på.
Pokemon deck box sleeves
Pas på de tre deck I Battle Academy. Køb deckboxs hos Gamegenic og kortlommer (sleeves) gennem Dragon Shield.